in , ,

Kalendar Cuti Umum Terengganu 2018 Hari Kelepasan Am

Hari Kelepasan Am Negeri Terengganu Tahun 2018.  Panduan buat rakyat Negeri Terengganu yang ingin mengetahui tarikh cuti umum di Negeri Terengganu Darul Iman tahun 2018. Berikut dikongsikan Kalendar Cuti Umum Terengganu 2018 untuk panduan buat semua bagi membantu anda merangka rancangan atau aktiviti seharian.

Perkongsian Hari Kelepasan Am Negeri Terengganu tahun 2018 ini meliputi tarikh atau hari cuti umum dan jenis cuti atau perayaan. Negeri Terengganu Darul Iman ialah salah sebuah negeri dalam Malaysia dan terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Ia terletak di antara garisan bujur 102.25 dengan 103.50 dan garisan lintang 4 hingga 5.50. Di bahagian utara dan barat lautnya, Terengganu bersempadan dengan Kelantan manakala di bahagian selatan dan barat dayanya pula, Terengganu bersempadan dengan Pahang. Keluasan negeri Terengganu ialah 12,955 km2.

Kalendar Cuti Umum Terengganu 2018

Kalendar Cuti Umum Terengganu 2018 (Hari Kelepasan Am Negeri Dan Persekutuan)

Berikut adalah tarikh cuti umum Terengganu tahun 2018 yang mengandungi tarikh, hari dan hari kelepasan am. Cuti hujung minggu di Terengganu adalah pada hari Jumaat dan Sabtu. Ia bersamaan dengan 3 negeri yang lain yang jatuh pada hari Jumaat dan Sabtu iaitu Kelantan, Kedah dan Johor.

Tarikh (Hari) : Kalendar Cuti Umum Terengganu 2018

Berikut dikongsikan maklumat penting berkaitan dengan hari kelepasan am Negeri Terengganu untuk tahun 2018. Jadual cuti umum ini mengandungi jenis hari kelepasan am, tarikh dan hari.

Tarikh

Hari

Cuti

16-FebJumaatTahun Baru Cina
17-FebSabtuTahun Baru Cina Hari Kedua
18-FebAhadCuti Tahun Baru Cina
4 MacAhadHari Ulang Tahun Pertabalan Sultan Terengganu
26-AprKhamisHari Keputeraan Sultan Terengganu
1 MeiSelasaHari Pekerja
29 MeiSelasaHari Wesak
2-JunSabtuHari Nuzul Al-Quran
3-JunAhadCuti Nuzul Al-Quran
15-JunJumaatHari Raya Aidilfitri
16-JunSabtuHari Raya Aidilfitri Hari Kedua
17-JunAhadCuti Hari Raya Aidilfitri
22 OgosRabuHari Raya Haji
23 OgosKhamisHari Raya Haji Hari Kedua
31 OgosJumaatHari Kebangsaan
9-SepAhadHari Keputeraan YDP Agong
11-SepSelasaAwal Muharram
16-SepAhadHari Malaysia
6-NovSelasaHari Deepavali
20-NovSelasaMaulidur Rasul

Catatan

* Tertakluk kepada perubahan

Peringatan Kalendar Cuti Umum Terengganu 2018

  1. Apabila Hari Kelepasan jatuh pada Hari Kelepasan Mingguan (Jumaat) atau Hari Kelepasan yang lain, maka hari tersebut digantikan dengan hari bekerja berikutnya dan jika hari yang kemudiannya itu pula merupakan Hari Kelepasan, maka hari yang berikutnya dijadikan Hari Kelepasan.
  2. Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu ianya tidak diganti dengan hari berikutnya.

Semoga perkongsian Kalendar Cuti Umum Terengganu 2018 ini bermanfaat buat semua. Selamat merancang aktiviti kehidupan termasuk percutian bersama seisi keluarga pada cuti sekolah nanti.

Kalendar Cuti Umum Kelantan 2018 Hari Kelepasan Am

Cuti Umum Melaka 2018 Hari Kelepasan Am