in , ,

Kalendar Cuti Umum Kuala Lumpur 2018

Hari Kelepasan Am Kuala Lumpur Tahun 2018.  Panduan buat warga Kuala Lumpur yang ingin mengetahui tarikh cuti umum di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur tahun 2018. Berikut dikongsikan Kalendar Cuti Umum Kuala Lumpur 2018 untuk panduan buat semua dalam merancang aktiviti seharian termasuk pada cuti penggal persekolahan.

Perkongsian Hari Kelepasan Am Kuala Lumpur tahun 2018 ini meliputi tarikh/ hari cuti umum dan jenis cuti/ perayaan. Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur adalah ibu negara Malaysia dan juga bandar terbesar di Malaysia. Kuala Lumpur merupakan pusat tumpuan kebudayaan, kewangan dan ekonomi Malaysia dan juga tempat terletaknya Parlimen Malaysia serta tempat tinggal rasmi Yang di-Pertuan Agong.

Kalendar Cuti Umum Kuala Lumpur 2018

Kalendar Cuti Umum Kuala Lumpur 2018 (Hari Kelepasan Am)

Berikut adalah tarikh cuti umum Kuala Lumpur tahun 2018 yang mengandungi tarikh, hari dan hari kelepasan am. Cuti hujung minggu di Kuala Lumpur adalah pada hari Sabtu dan Ahad. Ianya berlainan dengan 4 negeri yang lain yang jatuh pada hari Jumaat dan Sabtu iaitu Kedah, Terengganu, Kelantan dan Johor.

Tarikh (Hari) : Kalendar Cuti Umum Kuala Lumpur 2018

Berikut dikongsikan maklumat cuti umum yang terbahagi kepada dua iaitu Hari Kelepasan Am Negeri dan Hari Kelepasan Am Persekutuan.

Tarikh

Hari

Cuti

1-JanIsninTahun Baru
31-JanRabuHari Thaipusam
1-FebKhamisHari Wilayah Persekutuan
16-FebJumaatTahun Baru Cina
17-FebSabtuTahun Baru Cina Hari Kedua
1 MeiSelasaHari Pekerja
29 MeiSelasaHari Wesak
2-JunSabtuHari Nuzul Al-Quran
15-JunJumaatHari Raya Aidilfitri
16-JunSabtuHari Raya Aidilfitri Hari Kedua
22 OgosRabuHari Raya Haji
31 OgosJumaatHari Kebangsaan
9-SepAhadHari Keputeraan YDP Agong
10-SepIsninCuti Hari Keputeraan YDP Agong
11-SepSelasaAwal Muharram
16-SepAhadHari Malaysia
17-SepIsninCuti Hari Malaysia
6-NovSelasaHari Deepavali
20-NovSelasaMaulidur Rasul
25 DisSelasaHari Krismas

Catatan

* Tertakluk kepada perubahan

Nota Kalendar Cuti Umum Kuala Lumpur 2018

Jika mana-mana Hari Kelepasan Am Negeri jatuh pada hari kelepasan mingguan maka hari yang berikutnya hendaklan menjadi Hari Kelepasan Am. Jikalau hari sedemikian adalah sememangnya Hari Kelepasan Am, maka hari yang berikutnya hendaklah menjadi Hari Kelepasan Am.

Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu, maka hari Sabtu itu juga adalah merupakan Hari Kelepasan Am dan tidak akan diganti pada hari-hari yang lain.

Semoga perkongsian Kalendar Cuti Umum Kuala Lumpur 2018 ini bermanfaat buat semua. Selamat merancang aktiviti kehidupan termasuk percutian bersama seisi keluarga pada cuti sekolah nanti.

Cuti Tahun Baru Cina 2018 Malaysia CNY

Kalendar Cuti Umum Kelantan 2018 Hari Kelepasan Am