in , ,

Kalendar Cuti Umum Kedah 2018 Hari Kelepasan Am

Hari Kelepasan Am Negeri Kedah Tahun 2018.  Panduan buat rakyat Negeri Kedah yang ingin mengetahui tarikh cuti umum di Negeri Kedah Darul Aman tahun 2018. Berikut dikongsikan Kalendar Cuti Umum Kedah 2018 untuk panduan buat semua bagi membantu anda merangka rancangan atau aktiviti seharian.

Perkongsian Hari Kelepasan Am Negeri Kedah tahun 2018 ini meliputi tarikh atau hari cuti umum dan jenis cuti atau perayaan. Negeri Kedah atau juga dikenali sebagai Kedah Darul Aman merupakan salah satu daripada 14 negeri di Malaysia. Kedah terletak di utara Semenanjung Malaysia dan memiliki keluasan 9,425 km2. Tanahnya yang besar mempunyai rupa bumi yang agak rata, yang digunakan untuk menanam padi.

Di bahagian utara, Kedah bersempadan dengan negeri Perlis dan bersempadan antarabangsa dengan Wilayah Satun Songkhla dan Yala di Thailand. Ia juga bersempadan dengan negeri Perak di selatan dan Pulau Pinang ke arah barat daya.

Kalendar Cuti Umum Kedah

Kalendar Cuti Umum Kedah 2018 (Hari Kelepasan Am Negeri Dan Persekutuan)

Berikut adalah tarikh cuti umum Kedah tahun 2018 yang mengandungi tarikh, hari dan hari kelepasan am. Cuti hujung minggu di Kedah adalah pada hari Jumaat dan Sabtu. Ia bersamaan dengan 3 negeri yang lain yang jatuh pada hari Jumaat dan Sabtu iaitu Terengganu, Kelantan dan Johor.

Tarikh (Hari) : Kalendar Cuti Umum Kedah 2018

Berikut dikongsikan maklumat penting berkaitan dengan hari kelepasan am Negeri Kedah untuk tahun 2018. Jadual cuti umum ini mengandungi jenis hari kelepasan am, tarikh dan hari.

Tarikh

Hari

Cuti

21 JanAhadHari Keputeraan Sultan Kedah
16 FebJumaatTahun Baru Cina
17 FebSabtuTahun Baru Cina Hari Kedua
18 FebAhadCuti Tahun Baru Cina
14 AprSabtuIsrak dan Mikraj
1 MeiSelasaHari Pekerja
17 MeiKhamisAwal Ramadan
29 MeiSelasaHari Wesak
15 JunJumaatHari Raya Aidilfitri
16 JunSabtuHari Raya Aidilfitri Hari Kedua
17 JunAhadCuti Hari Raya Aidilfitri
22 OgosRabuHari Raya Haji
23 OgosKhamisHari Raya Haji Hari Kedua
31 OgosJumaatHari Kebangsaan
9 SepAhadHari Keputeraan YDP Agong
11 SepSelasaAwal Muharram
16 SepAhadHari Malaysia
6 NovSelasaHari Deepavali
20 NovSelasaMaulidur Rasul
25 DisSelasaHari Krismas

 

Catatan

* Tertakluk kepada perubahan

Peringatan Kalendar Cuti Umum Kedah 2018

  1. Apabila Hari Kelepasan jatuh pada Hari Kelepasan Mingguan (Jumaat) atau Hari Kelepasan yang lain, maka hari tersebut digantikan dengan hari bekerja berikutnya dan jika hari yang kemudiannya itu pula merupakan Hari Kelepasan, maka hari yang berikutnya dijadikan Hari Kelepasan.
  2. Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu ianya tidak diganti dengan hari berikutnya.

Semoga perkongsian Kalendar Cuti Umum Kedah 2018 ini bermanfaat buat semua. Selamat merancang aktiviti kehidupan termasuk percutian bersama seisi keluarga pada cuti sekolah nanti.

Kalendar MATTA Fair 2017 Seluruh Malaysia

Kalendar MATTA Fair 2017 Seluruh Malaysia

Cuti Tahun Baru Cina 2018 Malaysia CNY