in ,

Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Selangor 2018

Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Negeri Selangor 2018. Hendak tahu waktu berbuka puasa dan sahur Selangor? Berikut dikongsikan Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Selangor 2018 bagi Bulan Ramadhan tahun 2018/ 1439 Hijrah. Jadual rasmi ini telah dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (JAKIM).

Untuk makluman, umat Islam di Malaysia akan mengerjakan ibadah puasa bermula dari 1 Ramadhan 1439H bersamaan dengan 17 Mei 2018 (Hari Khamis).  Negeri yang bercuti pada awal puasa adalah Johor, Kedah dan Meleka.

Waktu berbuka puasa dan Imsak selangoe 2017

Waktu berbuka puasa dan Imsak Negeri Selangor yang dikongsikan ini terbahagi kepada 3 zon iaitu Zon 1 : Gombak, Petaling/ Shah Alam, Hulu Selangor, Hulu Langat & Sepang. Zon 2 : Kuala Selangor & Sabak Bernam. Zon 3: Klang dan Kuala Langat

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Selangor Tahun 2018(1439H)

Berikut adalah Jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak 2018 Selangor mengikut tiga zon/ kawasan:-

  • Zon 1 : Gombak, Petaling/ Shah Alam, Hulu Selangor, Hulu Langat & Sepang

 

  • Zon 2: Kuala Selangor dan Sabak Bernam

  • Zon 3: Klang dan Kuala Langat

Sumber : JAKIM

Panduan Berpuasa Di Bulan Ramadhan

Dikongsikan juga maklumat penting lain berkaitan puasa seperti berikut :-

  • Tarikh Mula Puasa : 17 Mei 2018 (Hari Khamis)
  • Niat Puasa dan Doa Berbuka Puasa – Klik Niat & Doa
  • Niat Puasa Ramadhan – Tidak wajib dan tidak juga sunat berniat dalam bahasa Arab. Memadai dalam bahasa Melayu atau apa-apa bahasa yang kita fahami. Tetapi baik dan berpahala jika diamalkan dalam bahasa Arab. Dengan niat kita cinta kepada bahasa Arab sebagai bahasa Nabi Muhammad s.a.w. dan bahasa Al-Quran.
  • Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya
  • Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadhan
  • Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut.
  • Panduan cara solat Terawih

Selamat berpuasa buat semua umat Islam di Malaysia. Kepada penduduk Selangor, sila rujuk Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Selangor 2018 di atas ini sebagai panduan semasa bulan Ramadhan.

Tarikh Mula Puasa Ramadhan 2017

Tarikh Mula Puasa Ramadhan 2018 Di Malaysia

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Perak 2018