in , ,

Cuti Umum Negeri Sembilan 2018 Hari Kelepasan Am

Hari Kelepasan Am Negeri Sembilan Tahun 2018.  Panduan buat warga Negeri Sembilan yang ingin mengetahui tarikh cuti umum di Negeri Sembilan Darul Khusus bagi tahun 2018. Berikut dikongsikan Kalendar Cuti Umum Negeri Sembilan 2018 untuk panduan buat semua dalam merancang aktiviti seharian termasuk pada cuti penggal persekolahan. Perkongsian Hari Kelepasan Am Negeri Sembilan tahun 2018 ini meliputi tarikh/ hari cuti umum dan jenis cuti/ perayaan.

Negeri Sembilan atau juga dikenal sebagai Negeri Sembilan Darul Khusus merupakan salah satu negara bagian dalam Malaysia. Negara bagian ini terletak di Semenanjung Malaya berbatasan dengan Selangor di Utara, Pahang di Timur, Johor di Tenggara, Malaka di Selatan, dan Selat Melaka di Barat.

Pada awalnya kawasan ini dibentuk oleh perantau Minangkabau dan menjadikan kawasan pemukiman pada masa kejayaan Kesultanan Malaka. Kemudian masyarakat yang bermukim pada 9 negeri seperti Johol, Jelebu, Klang, Sungai Ujong, Naning, Rembau, Jelei, Segamat dan Pasir Besar membentuk semacam konfederasi yang disebut dengan lembaga dan dinamakan Negeri Sembilan. Selanjutnya sebagai pemersatu masyarakat maka diangkatlah seorang raja yang pada awalnya mereka minta dari Yang Dipertuan Pagaruyung.

Perubahan peta politik dan persaingan kekuasaan di Semenanjung Malaya, menyebabkan perubahan status pemerintahan dan wilayah kekuasaan kerajaan Negeri Sembilan. Setelah kemerdekaan Malaysia, Negeri Sembilan menjadi bagian dari Malaysia dan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Abdul Rahman menjadi Yang di-Pertuan Agong pertama Malaysia.

Cuti Umum Negeri Sembilan 2018 Hari Kelepasan Am

Kalendar Cuti Umum Negeri Sembilan 2018 (Hari Kelepasan Am)

Berikut adalah tarikh cuti umum Negeri Sembilan tahun 2018 yang mengandungi tarikh, hari dan hari kelepasan am. Cuti hujung minggu di Melaka adalah pada hari Sabtu dan Ahad. Ianya berlainan dengan 4 negeri yang lain yang jatuh pada hari Jumaat dan Sabtu iaitu Kedah, Terengganu, Kelantan dan Johor.

Tarikh (Hari) : Kalendar Cuti Umum Negeri Sembilan 2018

Berikut dikongsikan maklumat cuti umum yang terbahagi kepada dua iaitu Hari Kelepasan Am Negeri dan Hari Kelepasan Am Persekutuan.

Tarikh

Hari

Cuti

1-JanIsninTahun Baru
14-JanAhadHari Keputeraan YDPB N. Sembilan
15-JanIsninCuti Hari Keputeraan YDPB N. Sembilan
31-JanRabuHari Thaipusam
16-FebJumaatTahun Baru Cina
17-FebSabtuTahun Baru Cina Hari Kedua
14-AprSabtuIsrak dan Mikraj
1 MeiSelasaHari Pekerja
29 MeiSelasaHari Wesak
15-JunJumaatHari Raya Aidilfitri
16-JunSabtuHari Raya Aidilfitri Hari Kedua
22 OgosRabuHari Raya Haji
31 OgosJumaatHari Kebangsaan
9-SepAhadHari Keputeraan YDP Agong
10-SepIsninCuti Hari Keputeraan YDP Agong
11-SepSelasaAwal Muharram
16-SepAhadHari Malaysia
17-SepIsninCuti Hari Malaysia
6-NovSelasaHari Deepavali
20-NovSelasaMaulidur Rasul
25 DisSelasaHari Krismas

Catatan

* Tertakluk kepada perubahan

Nota Kalendar Cuti Umum Negeri Sembilan 2018

  • Jika mana-mana Hari Kelepasan Am Negeri jatuh pada hari kelepasan mingguan maka hari yang berikutnya hendaklan menjadi Hari Kelepasan Am. Jikalau hari sedemikian adalah sememangnya Hari Kelepasan Am, maka hari yang berikutnya hendaklah menjadi Hari Kelepasan Am.
  • Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu, maka hari Sabtu itu juga adalah merupakan Hari Kelepasan Am dan tidak akan diganti pada hari-hari yang lain.

Semoga perkongsian Kalendar Cuti Umum Negeri Sembilan 2018 ini bermanfaat buat semua. Selamat merancang aktiviti kehidupan termasuk percutian bersama seisi keluarga pada cuti sekolah nanti.

Cuti Umum Melaka 2018 Hari Kelepasan Am

Kalendar Cuti Umum Labuan 2018 Hari Kelepasan Am